obiad, obiad robotnika, żeberka
Dodaj komentarz

Obiad robotnika #1: żeberka z rozmarynem

Dzisiaj coś ekstra dla prawdziwych facetów. Tych silnych, twardych, odważnych, świetnie zbudowanych, o szerokich ramionach i zajebistych łydkach, z misiem na klacie i błyskiem w oku. Tych trochę daddies a trochę bears. Dzisiaj jedziemy prosto i na ostro!

Zaczynamy cykl dla Was, murarze, hydraulicy, mechanicy, elektrycy, strażacy! Wy, niuniusie z korporacji, też pewnie lubicie zjeść i skorzystacie, ale Wam wolno raz w tygodniu pod warunkiem, że trzy razy będziecie na rowerze, basenie, siłowni lub bieganiu! Inaczej miażdżyca, a nie miś ;p

składniki:

żeberka:

pożądana porcja żeberek
kilka ząbków czosnku
1-2 szalotki
świeży rozmaryn
oregano

mizeria:

2-3 ogórki
3-4 łyżki śmietany
sól, pieprz do smaku

ziemniaki:

4-6 dużych ziemniaków
sól
koperek do posypania

Żeberka myjemy, kroimy na porcje, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy je olejem słonecznikowym, solimy. Dodajemy pokrojone w kostkę szalotki i ząbki czosnku, posypujemy rozmarynem i oregano. Odstawiamy na godzinę do lodówki, żeby mięso nabrało aromatu. Potem rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy półtorej godziny. Po godzinie jednak warto zacząć kontrolować, czy się nie palą ;)

Ziemniaki myjemy, obieramy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, tłuczemy lub nie.

Ogórki myjemy, obieramy lub nie, kroimy w plasterki, mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy solą i pieprzem.

Potem wszystko bach na talerz, posypujemy koperkiem i gotowe.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s