deser, tarta
Dodaj komentarz

Tarta z rabarbarem, domowym budyniem i karmelizowanym sokiem z cytryny

Lepiej cierpieć z obżarstwa, niż żałować, że się czegoś nie spróbowało! Dlatego zanim przegapicie rabarbar, który swoje wielkie wejście w tym sezonie ma już za sobą, biegnijcie na targ i kupcie od razu 10 kg. Kilka łodyg wykorzystacie na tartę, a co zrobić z resztą, powiemy Wam jutro. Tarta na naprawdę super kruchym cieście z domowej roboty budyniem glazurowana karmelizowanym sokiem z cytryny wprawi Wasze ciała w stan ekstazy, która nie skończy się jeszcze długo po tym, jak wyliżecie ostatnie okruszki z talerzyków.

składniki:

ciasto kruche:

1 szklanka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 kostki masła
2 żółtka
garść płatków migdałowych
szczypta soli

budyń:

2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
1/2 szklanki cukru
skórka i sok z 1 cytryny

rabarbar:

4-5 łodyg rabarbaru
1/2 szklanki cukru

polewa cytrynowa:

sok z 2 cytryn
1/2 szklanki cukru

wykonanie:

Mąkę, cukier, sól i migdały mieszamy w misce. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i rozdrabniamy je palcami tak długo, aż kostki zmienią się w małe okruchy. Dodajemy dwa żółtka i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na godzinę.

Składniki na budyń mieszamy mikserem lub trzepaczką. Następnie gotujemy na ogniu, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia. Jeśli zrobiły się grudki, to masę trzeba potraktować mikserem, dopóki jest gorąca. Po ugotowaniu garnek przykryć szczelnie folia aluminiową i studzić w naczyniu z zimną wodą (ewentualnie w zlewozmywaku). UWAGA! Podczas studzenia nie wolno dotykać garnka, ani pod żadnym pozorem mieszać! Inaczej budyń nie stężeje, bo zerwiecie wiązania alfa-glikozydowe. I będzie breja.

Rabarbar umyć, pokroić łodygi w plasterki i wymieszać w misce z cukrem.

Sok z cytryn wymieszać z cukrem i gotować na wolnym ogniu, aż się skarmelizuje. Mieszajcie od czasu do czasu, żeby się nie przypalił.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tarty. Można ją wcześniej posmarować lekko masłem. Widelcem warto zrobić w nim kilka dziurek, żeby się nie podnosiło w trakcie pieczenia. Pieczemy wstępnie w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, aż się lekko zarumieni. Wyjmujemy i wykładamy na nie budyń oraz plasterki rabarbaru. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni kolejne 30 minut. Kiedy brzegi ciasta będą mocno się rumienić, to znaczy, że tarta jest gotowa. Kiedy ostygnie, polewamy tartę karmelizowanym sokiem z cytryny. Jeżeli przygotowaliście go wcześniej i mocno zastygł, wystarczy go podgrzać i rozmieszać.

Pozostałe łodygi z rzeczonych 10 kg zatrzymajcie… Jeszcze się zadzieje ;)

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s