ciasto czekoladowe, deser
Komentarze 4

Ciasto czekoladowe z kardamonem i poziomkami

Kiedy zjecie już całe mięso z grilla, wybujacie się na hamaku i wyzioniecie ducha podczas szaleńczego meczu badmintona, czas do lasu po deser! Na pewno znajdziecie poziomki i jagody. Zbierzcie jedne i drugie! Tak, wiemy, jak ekscytujące jest zbieranie jagód. Ale nie zapominajcie o nich, bo powiemy, co i z nimi zrobić. Tymczasem poziomki wykorzystacie już teraz zaraz do ciasta czekoladowego z kardamonem. Właściwie nie jest to ciasto, bo nie używa się do niego mąki, ale nazywajmy je tak dla wygody, którą tak bardzo lubimy.

Zanim podamy przepis, chcemy oficjalnie podziękować Krzysztofowi i Adamowi, naszym kwiatowym inspiratorom, którzy nie dość, że zebrali te poziomki, to jeszcze ubili ręcznie (!!!) jajka i upiekli ciasto. Dziękujemy im też za nieprzespaną noc, którą wszyscy spędziliśmy na rozmyślaniu o ostatnim kawałku, który został na śniadanie i na podsłuchiwaniu, czy ktoś się do niego cichaczem nie dobiera…

składniki:

6 jajek
120 g cukru
200 g gorzkiej czekolady
120 g masła
1 łyżeczka kardamonu
1-2 szklanki poziomek

wykonanie:

Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu i mieszamy z kardamonem. Jajka ubijamy z cukrem. Możecie wykorzystać do tego oczywiście wszelkie dostępne urządzenia mechaniczne, jednak polecamy pracę rąk! Ta czynność wspaniale rozwija biceps, mięśnie dłoni i nadgarstki. Przydadzą się m.in. do gry w badmintona, więc nie bagatelizujcie sprawy!

Składniki mieszamy, wylewamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-17 min.

Kiedy ciasto wystygnie, kroimy na kawałki, obsypujemy poziomkami i idziemy je zjeść na trawie.

Ostatni kawałek zostawiamy na rano, żeby noc była niespokojna…

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Reklamy

4 Comments

  1. Pingback: Ciasto cynamonowo-kardamonowe z malinami | GRUBY WAŁEK

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s