na kanapkę, pasta, śniadanie
komentarze 2

Mają kształt fasolek, ale są od nich znacznie większe… Pasta z ziaren bobu!

Pełna białka i witamin, zdrowa, pyszna, nieco dziwna w smaku. W sam raz na raz do buzi jako znakomita przekąska! Pasta z bobu. Opcjonalnie pesto z bobu. Można zjeść z bułą, można wymieszać z makaronem. Nie próbowaliśmy przechowywać dłużej niż 2-3 dni w lodówce. Nie próbujcie. Albo nie! Spróbujcie i powiedzcie, jak było! W każdym razie bób jest ekstra!

składniki:

1/2 kg bobu
kilka gałązek świeżej bazylii
2-3 ząbki czosnku
nasiona słonecznika
oliwa z oliwek
sól, pieprz, słodka (lub ostra) papryka do smaku

wykonanie:

Bób płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Są dwie szkoły solenia bobu. Jedna każe wsypać 2 łyżki soli na początku gotowania, druga – pod koniec. My zupełnie o tym zapomnieliśmy, zajmując się innymi przyprawami… Kiedy bób będzie miękki, odcedzamy na durszlaku i zostawiamy do ostygnięcia. Potem najgorsze – wyłuskanie wszystkich ziaren bez podjadania.

Wyłuskany bób wrzucamy do robota kuchennego razem z bazylią, słonecznikiem i robimy z niego jednolitą masę. Będzie trochę suchy, więc trzeba dodać kilka łyżek oliwy, by nabrał właściwej konsystencji pesto. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką (lub ostrą) papryką.

Gotowe! Smaczne! Pyszne!

Jeśli kupicie więcej bobu, możecie zrobić sobie śniadanie książąt mazowieckich na wakacjach, czyli świeżo ugotowany bób podany z odrobiną masła i soli, świeże bułki również z masłem i do tego… gorące kakao! Ech, przychodzą nam na myśl młodzieńcze psoty w pałacach letnich…

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

2 Comments

  1. To przeznaczenie bo dziś z koleżanką wspominalysmy jak za dzieciaka zajadalo się bób :-) w przepisie czosnek się Wam gdzieś schował

    • O widzisz… Teraz sie zastanawiam, czy go w koncu dodalismy… lubimy zapomniec czasem czegos w ferworze ;) Do dzis wszyscy znajomi wspominaja wytrawne pierniki bez… cukru ;)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s