kotlety, obiad, zupa
komentarze 2

Middle Eastern Ethnicity

Pomiędzy Morzem Czerwonym a Zatoką Perską znajduje się wszystko, co najbardziej nas podnieca. Eliad Cohen, Hamdan Bin Muhammad al-Maktoum, kumin, zatar, falafel i hummus. Wkrótce minie rok, odkąd oddawaliśmy się wszystkim tym bliskowschodnim przyjemnościom. Z tej okazji, mocno gwałcąc izraelsko-arabskie tradycje kulinarne, lecimy w kulki. Mięsne. Wieprzowe. Choć mogą być cielęce albo baranie.

składniki:

kulki mięsne

1/2 kg mięsa mielonego
1 cebula
kilka ząbków czosnku
1 jajko
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka ostrej papryki
sól i pieprz do smaku
2 kajzerki namoczone w mleku (ewentualnie 2-3 łyżki bułki tartej)

krem brokułowy

1 brokuł
włoszczyzna
sól i pieprz do smaku
pestki dyni
kilka listków mięty

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy bułkę i przyprawy. Mieszamy, formujemy kulki i smażymy na głębokim oleju. Osuszamy na ręczniku papierowym.

Z włoszczyzny gotujemy bulion warzywny, dodajemy brokuł. Gotujemy do miękkości. Rozdrabniamy blenderem, przyprawiamy.

Pestki dyni prażymy na patelni.

Kulki podajemy w kremie, posypane pestkami i listkami mięty.

Yalla!

Advertisements

2 Comments

  1. Wygląda smakowicie:) Muszę wreszcie wypróbować, któryś przepis jak znajdę chwilę. Zdjęcia naprawdę bardzo ładne.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s