abandoned kitchen, kaczka, obiad
Dodaj komentarz

Dworska kaczka duszona z kapustą modrą, cynamonem i jałowcem

Męskie przygody w opuszczonych dworach, willach, fabrykach i leśnych chatach. Surowe warunki, surowe mięso, wiatr, ziąb, jedna mała butla z gazem i trochę większa – z wodą. Wszystko to znajdziecie w nowym cyklu dla twardzieli – ABANDONED KITCHEN proudly powered by GRUBY WAŁEK. Będzie dużo białka i dużo żelaza!

Wyjechaliśmy we trzech przed świtem objuczeni w sprzęt fotograficzny i kuchenny. Kiedy mieszkańcy wsi udawali się na poranną mszę, my czołgaliśmy się do jedynego otwartego w starym dworze okna…

składniki:

1 pierś z kaczki
1/2 główki kapusty modrej
2-3 marchewki
2-3 pietruszki
2 ząbki czosnku
2 czerwone cebule
5-6 ziemniaków
5 łyżek oliwy z oliwek
1 butelka wody
1/2 butelki czerwonego półwytrawnego wina
1 łyżeczka ostrej papryki, cynamonu, tymianku
kilka ziaren jałowca, ziela angielskiego
kilka liści laurowych
sól, pieprz do smaku
230 g propan butanu

wykonanie:

Jedziecie do szlacheckiego dworu swoich wysoko urodzonych znajomych, by zażywać powietrza. W najpiękniejszym miejscu urządzacie kuchnię polową. Odpalacie plenerową kuchenkę gazową, stawiacie na niej garnek i zaczynacie przygodę! Oliwę z oliwek rozgrzać na ogniu. Pierś z kaczki obmyć „w powietrzu” pod strumieniem wody mineralnej, podsmażyć krótko z każdej strony aż do zarumienienia i wyjąć na talerz. Marchew i pietruszkę obrać, umyć „w powietrzu” pod strumieniem wody mineralnej, pokroić znowu w powietrzu na możliwe najmniejsze kawałki i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Cebulę i czosnek obrać, pokroić tą samą metodą i dorzucić do garnka. Dodać przyprawy i wymieszać. Dusić kilka minut. Poszatkować w powietrzu kapustę i dodać do garnka. Wymieszać, podlać winem i dusić 10-15 minut. Obrać ziemniaki „w powietrzu”, umyć, pokroić na połówki i dodać do garnka. Na wierzchu ułożyć mięso. Dusić około 30 minut, mieszając od czasu do czasu i podlewając wodą lub winem. Dodać pieprz i sól do smaku, ewentualnie też papryki, cynamonu i tymianku. Jeżeli składniki nadal będą twarde, dusić dalej, mieszając i podlewając odrobiną wody w razie potrzeby.

Teraz zasady! Dusicie pod przykryciem. Jeżeli pracujecie na ziemi i na świeżym powietrzu, pilnujcie, żeby wszystko dokładnie umyć i odłożyć od razu do garnka. Nie poparzcie się, nie wysadźcie dworu, nie podpalcie nic, siebie też nie, nie wynoście niczego i posprzątajcie po sobie. Jedzcie w spokoju i skupieniu. Bądźcie cisi, niezauważeni i dystyngowani. Nie zważajcie na dojmujące zimno i niewygody. Zachowujcie się z klasą i godnością. Użyjecie sobie potem w samochodzie. Smacznego!

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s