Pamiętacie, jak baraszkowaliście w parku, w kolorowych liściach, w ciepłych jeszcze promieniach jesiennego słońca? My już nie. Zima zabija. Zjedzcie sobie leczo. Przynajmniej ono jest ciepłe i kolorowe.
składniki:
2 papryki
2 cukinie
5-6 pomidorów
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
pętko kiełbasy
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
oliwa z oliwek
wykonanie:
Paprykę, cukinię i pomidory umyć, pokroić na kawałki i dusić pod przykryciem na małej ilości oliwy z oliwek. Cebulę i czosnek posiekać i razem ze szczyptą ostrej papryki podsmażyć na patelni. Dodać do pozostałych warzyw. Kiełbasę pokroić na plasterki, podsmażyć i dodać do garnka z warzywami. Dusić, aż wszystkie składniki będą miękkie. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką.