Czasami trzeba się streszczać. Niby tego nie lubimy, niby to nie zdrowo, ale niekiedy nie ma wyjścia. Szybkie numerki nie są jednak takie złe…
składniki:
1/4 dyni
1 gruszka
kilka łyżek śmietany
makaron
woda
kilka łyżek oliwy
pestki dyni
pieprz, sól
wykonanie:
Dynię obrać, pokroić na kawałki i udusić na patelni. Można dodać kilka łyżek oliwy. Gruszkę obrać, pokroić i dodać do dyni, kiedy ta będzie pół-miękka. Wymieszać. Kiedy dynia i gruszka będą już całkiem miękkie, dodać kilka łyżek śmietany, zmłotkowany pieprz, sól i wymieszać.
Makaron ugotować w osolonej wodzie z kilkoma łyżkami oliwy. Odcedzić i przelać zimną wodą.
Pestki z dyni uprażyć na patelni.
Makaron polać sosem dyniowo-gruszkowym, posypać pestkami i jeszcze odrobiną zmłotkowanego pieprzu. Fajnie zaostrza słodki smak.
Koniec.
PS.: Radzimy wykorzystać klasyczny makaron #glutenfull. Nie oszukujcie się – żaden inny nie smakuje równie dobrze.
Pingback: Malma – per l’amore della pasta | GRUBY WAŁEK