makaron, obiad, szybki numerek
Comment 1

Szybki numerek: makaron z sosem dyniowo-gruszkowym

Czasami trzeba się streszczać. Niby tego nie lubimy, niby to nie zdrowo, ale niekiedy nie ma wyjścia. Szybkie numerki nie są jednak takie złe…

składniki:

1/4 dyni
1 gruszka
kilka łyżek śmietany
makaron
woda
kilka łyżek oliwy
pestki dyni
pieprz, sól

wykonanie:

Dynię obrać, pokroić na kawałki i udusić na patelni. Można dodać kilka łyżek oliwy. Gruszkę obrać, pokroić i dodać do dyni, kiedy ta będzie pół-miękka. Wymieszać. Kiedy dynia i gruszka będą już całkiem miękkie, dodać kilka łyżek śmietany, zmłotkowany pieprz, sól i wymieszać.

Makaron ugotować w osolonej wodzie z kilkoma łyżkami oliwy. Odcedzić i przelać zimną wodą.

Pestki z dyni uprażyć na patelni.

Makaron polać sosem dyniowo-gruszkowym, posypać pestkami i jeszcze odrobiną zmłotkowanego pieprzu. Fajnie zaostrza słodki smak.

Koniec.

PS.: Radzimy wykorzystać klasyczny makaron #glutenfull. Nie oszukujcie się – żaden inny nie smakuje równie dobrze.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Reklamy

1 komentarz

  1. Pingback: Malma – per l’amore della pasta | GRUBY WAŁEK

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s