obiad, szybki numerek
komentarzy 5

Tagliatelle z marchewki z serem owczym i czarnuszką

Przez wiele lat robiliśmy to z wielkim rozmachem. Najpierw podchody na zakupach, potem długa gra wstępna w kuchni i wreszcie wielki wielogodzinny finał przy stole. A ostatnio namiętnie odkrywamy uroki szybkich numerków. Nie mówimy, żeby spieszyć się przy jedzeniu! Raczej, żeby pomyśleć o jego przygotowaniu w kategoriach minimalizmu. Taki zdrowy, domowy fastfood. Dzisiaj kolejny przepis na szybki, pyszny, energetyczny i lekki obiad. Tagiatelle z marchewki, owczy ser, garść frikeh, szczypta czarnuszki i gotowe! My kupiliśmy wór frikeh w Nazarecie zachęceni przez właścicielkę naszego hotelu. Ten znajdował się w starym arabskim pałacu. Na suficie w salonie namalowane były m.in. zielone kłosy pszenicy. Jak dowiedzieliśmy się przy porannej pogawędce przy kawie z kardamonem i kawałku ciasta migdałowego, ziarno pszenicy zbiera się, gdy jest zielone, ponieważ zawiera wtedy mnóstwo wartości odżywczych. W kulturze Bliskiego Wschodu frikeh traktowane jest jako znak dobrobytu i pomyślności. Nie mogliśmy się więc oprzeć. Ale w Polsce to ziarno też jest dostępne to tu, to tam. Oczywiście nie oszukujmy się, możecie użyć też jakiejkolwiek kaszy albo ryżu, by osiągnąć podobny efekt. Podobnie z serem – możecie podmienić go na kozi lub fetę.

Składniki:

3-4 marchewki
1/2 szklanki frikeh
1 kostka sera owczego
2-3 szczypty czarnuszki
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Frikeh płuczecie pod bieżącą wodą. W garnku zagotowujecie szklankę wody, solicie, wsypujecie ziarno i gotujecie na wolnym ogniu ok. 20 minut, aż będzie miękkie. Nie chłonie ono wody tak, jak ryż, więc możecie ją odlać, jeśli nie odparowała. Marchewki myjecie, obieracie, a potem ścinacie obieraczką paski przypominające makaron tagliatelle. Na patelni rozgrzewacie oliwę z oliwek, wrzucacie marchew i blanszujecie. Posypujecie czarnuszką, przyprawiacie solą i pieprzem, mieszacie. Dodajecie ser pokrojony w kostkę, kaszę, mieszacie i zdejmujecie z palnika. Po chwili, kiedy smaki się wymieszają, przekładacie na piękne talerze i wcinacie, póki ciepłe.

Pamiętajcie, by cieszyć się wówczas życiem, sobą, życzyć innym pomyślności i dobrobytu oraz ewentualnie zaplanować wycieczkę po Bliskim Wschodzie.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

5 Comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s