deser, sernik
Komentarze 2

Serniczki bananowo-kokosowe

Znacie to filmowe poczucie grozy i podniecenia zarazem, gdy znajdujecie w przepastnych czeluściach szuflad, szafek i schowków na jedzenie coś, co kupiliście milion lat temu? Tę słodycz odczuwaną na myśl o smakołykach, które dzięki niespodziewanemu znalezisku możecie przygotować, pomieszaną z lękiem, że po rozpakowaniu zawiniątka przyjdzie Wam umrzeć w wyniku uduszenia albo co najmniej z rozpaczy, że się zmarnowało? Znacie tę radość, która ogarnia serca i żołądki, gdy okazuje się, że znalezisko jest nadal przydatne do spożycia, a nawet pożądane do zrobienia słodkiego? My tak. Znamy. Aż nadto dobrze!

Wczoraj znaleźliśmy cały słoik wiórków kokosowych. A właściwie kamyków… Skomponowane na szybko z serkiem mascarpone i bananem dały w każdym razie świetny efekt! Inne składniki wymienione w niniejszym przepisie lepiej dajcie świeże…

Składniki:

1 znaleziony słoik wiórków kokosowych (ok. 15 łyżek)
500 g serca mascarpone
2 jajka
1 banan
3/4 szklanki cukru
5 łyżek śmietanki 36%

Wykonanie:

Serek mascarpone mieszacie mikserem z cukrem. Wbijacie po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodajecie śmietankę i pokrojonego w plasterki banana, wsypujecie wiórki. Kiedy wszystkie składniki się wymieszają, nakładacie masę łyżką do foremek. Najlepiej użyć silikonowych, bo wówczas bez problemu można będzie wyjąć wypiek na talerzyk. Jeśli jednak nie macie takich, użyjcie jakichkolwiek, byle były to małe osobne foremki, a nie jedna łączona (jak na przykład ta do muffinów). Od biedy można będzie z nich wyjadać łyżką… Serniki wkładacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczecie około 35-40 minut. Początkowo mocno wyrosną, potem opadną i się zarumienią. To czas, by wyjmować! Część można zjeść od razu, część ostudzić, wstawiając najlepiej na całą noc do lodówki i zjeść rano, odpuszczając sobie raz na jakiś czas zdrowe, pełnowartościowe śniadanie. Do tego czarne mocne espresso. Koniecznie na parapecie w kuchni. Robiliście to kiedyś na parapecie w kuchni? Polecamy!

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Reklamy

2 Comments

  1. Kokos, serek doskonałe połączenie. Kokos to tłuszcz który pasuje chyba do wszystkiego, nieważne na słodko czy na wytrawnie. Pozdrawiam serdecznie :)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s