karkówka, obiad, obiad robotnika
Komentarze 4

Obiad robotnika: Karkówka duszona z jabłkiem

Uwielbiamy nasze robotnicze obiady! Zwłaszcza kiedy ciężko pracujemy. Dzisiaj jemy może trochę tłusto, za to potem dajemy się wziąć w obroty i spalamy wszystko w pocie czoła na budowie. A budujemy świetną rzecz, o której niebawem…

Składniki:

4 grube plastry karkówki
2 średniej wielkości jabłka
2 cebule
2 ząbki czosnku
ziele angielski, 3-4 listki laurowe, słodka papryka, pieprz i sól
4 marchewki
1 puszka zielonego groszku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka masła
1 szklanka wody

Wykonanie:

Karkówkę solicie i układacie na patelni. Cebulę i czosnek obieracie, siekacie na drobne kawałeczki i dodajecie do mięsa. Jabłko myjecie, obieracie, kroicie w ćwiartki, usuwacie pestki, potem kroicie na plasterki i też dodajecie do mięsa. Posypujecie wszystko listkami laurowymi, zielem angielskim, słodką papryką i dusicie około 30-40 min na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie, a jabłka, czosnek i cebula przerobią się w sos.

Marchewkę myjecie, obieracie, kroicie w kostkę i wrzucacie do rondelka z wodą. Kiedy się ugotuje, dodajecie odcedzony groszek z puszki i masło. Mieszacie i dusicie 5-10 minut. Przyprawiacie solą i pieprzem, dodajecie sok z cytryny.

Możecie podawać z kaszą gryczaną, jeśli naprawdę pracujecie na budowie…

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Reklamy

4 Comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s