ciasto marchewkowe, deser
komentarze 2

Ciasto marchewkowo-korzenne z orzechami

Bywają takie poranki, kiedy nie chce się wychodzić z łóżka. Bywają takie przedpołudnia, które spędza się w pidżamie. Około 15:00 zaczyna się wówczas śmierć głodowa. Zróbmy sobie taki dzień jutro. Ale niech to nie będzie nasz ostatni dzień w życiu – przygotujmy się wcześniej do tego lenistwa. Zróbmy sobie całą blachę ciasta marchewkowego. Będziemy je jeść i obejrzymy sobie wszystkie odcinki Gry o tron, które wyciekły do internetu. Chociaż bez Renliego i Oberyna to już nie to samo…

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
2-3 szczypty soli
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
1 szklanka startej marchwi (1-2 korzenie)
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich, laskowych i migdałów
2 garści rodzynek

250 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 36%
2-3 łyżki cukru
orzechy i suszone morele do przystrojenia

Wykonanie:

Jajka utrzyjcie w mikserze z cukrem, aż zrobią się białe i puszyste. Dolejcie powoli olej, cały czas miksując. Mąkę przesiejcie do miski, dodajcie sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i kardamon – wymieszajcie dokładnie, dodajcie do utartych jajek i zmiksujcie. Na koniec dodajcie marchew, orzechy, migdały i rodzynki. wymieszajcie szpatułką. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, wylejcie na nią ciasto i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40-45 min. Sprawdźcie patyczkiem, czy się upiekło. Jeśli jest suchy, wyjmijcie. Jeśli mokry i oblepiony ciastem, potrzymajcie jeszcze 5 minut.

Kiedy ciasto ostygnie po upieczeniu, zróbcie krem. Najpierw ubijacie w mikserze śmietankę. Później dodajecie do niej łyżka po łyżce ser, na koniec powoli wsypujecie cukier. Krem wykładacie szpatułką na ciasto, rozprowadzacie po całej powierzchni, wyrównujecie, ozdabiacie orzechami i pokrojonymi w paski morelami.

Wspaniale pasuje do porannego espresso! Bagsy coś o tym wie…

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

2 Comments

  1. marzenkakulinarna says

    Chyba zrobię sobie takie ciacho w weekend i taki leniwy dzień :-)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s