deser
Comment 1

Babeczki z miodem gryczanym i orzechami

Coraz modniejsze staje się pszczelarstwo miejskie, jednak nie oszukujmy się – najlepsze rzeczy dzieją się z daleka od rynku. Nieopodal Zamościa na Roztoczu Środkowym od dwudziestu lat funkcjonuje mała pasieka, w której można kupić kilka rodzajów miodu (m.in. nawłociowy, gryczany, wrzosowy, spadziowy), propolis i pyłek pszczeli. Miód z Roztocza to źródło wszystkiego, co najlepsze. Oszaleliśmy na punkcie miodu gryczanego stamtąd! Jest aromatyczny, słodko-gorzki, intensywny. Od dziecka jedliśmy miody z takich miejsc – siostra babci miała przedwojenną pasiekę na wsi, przyjaciel dziadka trzymał ule w środku lasu. Teraz, gdy ich niestety już nie ma, znaleźliśmy własne – zadbane, stworzone z pasji, w czystym i przepięknym sąsiedztwie Roztoczańskiego Parku Narodowego. Będziemy kupować miód regularnie, a Wy z nami!

Ze względu na zawartość magnezu miód pomaga w walce z anemią. Obecny w jego składzie czynnik glikutylowy kieruje gospodarką węglowodanowo-tłuszczową mięśnia sercowego. Dodatkowo świetnie wpływa na przemianę lipidów, rozszerzając naczynia wieńcowe zapobiega obrzękom i chorobom o podłożu miażdżycowym. Miód stanowi naturalną osłonę podczas kuracji antybiotykowej. Wykazuje właściwości odtruwające w odniesieniu do m.in. alkoholu etylowego,metali ciężkich, czy środków konserwujących. Jego bakteriobójcze działanie spowodowane jest obecnością w jego składzie nadtlenku wodoru. Miód wykazuje również działanie wykrztuśne, wspomagając oczyszczanie oskrzeli i płuc. Zawarty w nim pyłek pszczeli pozwala na stosowanie go podczas łagodzenia objawów alergii oraz astmy. Działanie wzmacniające miodu na układ nerwowy pozwala wyeliminować bezsenność, nerwowość oraz stany lękowe, jednocześnie poprawiając samopoczucie. Wspomaga on regenerację tkanek skórnych oraz kostnych, zwiększając ilość leukocytów. Dodatkowo dzięki zawartości kwasu mrówkowego neutralizuje działanie kwasu moczowego, dlatego też jest świetnym rozwiązaniem dla osób chorych na artretyzm.

Zakupy możecie zrobić przez internet, a poniżej łapcie przepis na babeczki z miodu gryczanego z orzechami.

Składniki:

2 jajka
niepełna szklanka oleju roślinnego
4 łyżki miodu gryczanego
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, ziemne (możecie kupić mieszankę)

Wykonanie:

Jajka, olej i miód mieszacie mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Dosypujecie mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mieszacie dalej, by wyrobić ciasto. Wsypujecie orzechy, łyżką łączycie je z ciastem i przekładacie na foremki do babeczek. Pieczecie w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Podajecie z dżemem jeżynowym, jagodowym albo z serkiem. Albo z jednym i z drugim! Smakują trochę jak piernik, trochę jak scones’y, przede wszystkim jednak mają mocny aromot miodu gryczanego. Coś niesamowitego!

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

1 komentarz

  1. Ach, ja z Roztocza i czy może mówicie o miodzie z Guciowa? Takie przyjazne i piękne miejsce, sprzedają tam i miody i chleby i ryby nieopodal…. A te pyłek pszczeli to nadal nie wiem, do czego można użyć…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s