zupa
Dodaj komentarz

Zupa dyniowo-imbirowa z krewetkami

Jest ostra i rozgrzewająca. Korzenne aromaty świetnie komponują się w niej z zapachem morza, które niektórzy niedoszli masterchefowie ostatnio chcieli zabijać ;) Wy ich nie zabijajcie. Jedzcie, wspominajcie wakacje, grzejcie się i przytulajcie tej jesieni. Bardzo!

Składniki:

3 marchewki
2 cebule
1/4 bulwy selera
2 pietruszki
5 ziemniaków
1/2 średniej wielkości dyni
kawałek korzenia imbiru
gałka muszkatołowa
sól, pieprz do smaku
krewetki
2 ząbki czosnku
kilka ostrych papryczek
2-3 łyżki oliwy

Wykonanie:

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obieracie, kroicie, wrzucacie do garnka z posoloną wodą (2-3 litry) i wstawiacie na palnik, niech się zagotują. Cebulę obieracie z wierzchniej warstwy, odcinacie korzenie i dodajecie do garnka. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszacie płomień i gotujecie dalej. W tym czasie kroicie połówkę dyni na kilka części, obieracie ze skóry (nie pozbądźcie się przy tym palców, ani kończyn…), potem kroicie na małe kawałki i wrzucacie do gotowego już wówczas bulionu. Gotujecie dalej do miękkości, po czym zestawiacie z ognia. Na koniec przyprawiacie pieprzem i gałką muszkatołową oraz ścieracie dodajecie do zupy korzeń imbiru. Mieszacie. Kiedy zupa ostygnie, blendujecie na w miarę jednolity krem (w zależności od stopnia lenistwa).

Krewetki myjecie bardzo dokładnie pod bieżącą wodą, odsączacie na durszlaku i suszycie papierem. Na patelni rozgrzewacie oliwę (ale rozgrzewacie, a nie palicie…), wrzucacie na nią dwa ząbki czosnku, kilka ostrych papryczek i pół łyżeczki gałki muszkatołowej. W tym czasie oliwa się aromatyzuje. Po 2-3 minutach, kiedy czosnek ładnie się podsmaży, dodajecie krewetki. Smażycie je kilka minut, aż białko w nich zawarte się zetnie, a ewentualne bakterie – zginą w mękach.

Krewetki dodajecie do zupy na talerzu, nie mieszacie ich w garnku, bo rozmiękną. Możecie dodać też kilka listków hipsterskiej pietruszki, czyli kolendry.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s