na kanapkę, ryba
komentarze 3

Grzanki z filetem z makreli i szpinakiem

Laudacja na temat kanapek jako układów idealnych już tu była. Idealny dobór warstw jest bardzo ważny i może być źródłem wszelkich radości. Oraz składników odżywczych… W pracy, w szkole, na uczelni, w domu, w parku, nad rzeką, w przerwie przebieżki rowerowej. Wszędzie! Dzisiaj wersja raczej do wykonania w domu.

Składniki:

pieczywo typu włoskiego
szpinak
czosnek
ostra papryczka
por
wędzona makrela
ser edamski
suszone pomidory z zalewy
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Pieczywo kroicie na kawałki (bochenki na kromki, bułki na połówki). Na patelni rozgrzewacie oliwę z oliwek. Czosnek i papryczkę kroicie w drobną kostkę. Wrzucacie na patelnię i podsmażacie. Na koniec dodajecie szpinak, solicie, pieprzycie i  i smażycie przez kilka minut. Wykładacie na kawałki pieczywa. Na to kładziecie po plasterku sera, kawałku ryby, suszonym pomidorze odsączonym z zalewy (możecie go pokroić też na kawałki). Rozgrzewacie piekarnik do 180 stopni (np. w opcji grill) i pieczecie, aż ser się stopi.

Smacznego!

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

 

Reklamy

3 Comments

  1. Hugon Niziołek says

    Znacie już pastę z cieciorki z suszonymi pomidorami, czosnkiem i natką pietruszki? ;)

      • Hugon Niziołek says

        Szczerze – to nie wieml byłem li tlyko konsumentem ^^. W smaku wyszło, że surowy, ale pieczony może dodać to ekstra coś…
        Also: dwoje śledzi z cebulką, w oleju z kroplą octu. Takoż ze suszonymi pomidorami, albo z kaparami i jajkiem (MNIAM!)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s