deser
komentarze 2

Masło orzechowe

Jest łatwe do zrobienia, o ile macie robot kuchenny, termomix albo parę w łapach, chociaż takich twardzieli jeszcze nie spotkaliśmy. Zrobione w domu jest zdrowe, bo pełne witaminy B6, magnezu, potasu, wapnia, sodu i żelaza – niejeden sportowiec włączył go do diety. Niejeden misiek też, więc którykolwiek fetysz jest Wam bliższy, jedzcie! Jest świetne do kanapek i deserów, można się nim też wysmarować, choć te bezeceństwa nie mają raczej naukowego uzasadnienia… Ale mogą być przyjemne! Zróbcie je sobie, bo jeszcze się pojawi tu pomysł na jego wykorzystanie!

Składniki:

400 g orzechów ziemnych w łupinkach
sól i cukier puder do smaku (może być też zwykły, ale żeby Wam potem nie trzeszczał w zębach)

Wykonanie:

Orzechy wyjmujecie z łupin i takich ciemobrązowych „skórek”. Wrzucacie do robota kuchennego wyposażonego w ostre noże, włączacie na najwyższe obroty i wychodzicie na około 10 minut. Możecie ten czas poświęcić sobie albo swoim bliskim. Możecie polajkować wtedy kilkaset zdjęć na insta, możecie obejrzeć kilkanaście głupich filmików na youtubie. Możecie też zrobić coś ekstra, o ile 10 minut Wam wystarczy… W tym czasie orzechy powinny przerobić się na masło. Możecie wyłączyć robot i przemieszać masę łyżką, bo niezmielone części lubią się przyklejać do ścianek, a potem włączyć go na jeszcze chwilę, żeby wsypać sól i cukier. Ilości dopasujcie do swoich preferencji…

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Reklamy

2 Comments

  1. Pingback: Sernik pomarańczowy na spodzie z masłem orzechowym | GRUBY WAŁEK

  2. Pingback: Ciasto daktylowe z kremem arachidowym i granatem | GRUBY WAŁEK

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s