goście Grubego Wałka
Comment 1

Omal curry Oscara

Oscar, nasz kolejny gość, jest dziennikarzem modowym, współtwórcą marki Redefinition i – o tym jeszcze nie wie – przyszłym stylistą Grubego Wałka. W jego kuchni czekała na nas mała niespodzianka. A właściwie duża… Spiżarnia przepastna jak ta z Master Chefa! I zadanie, żeby wymyślić coś razem. No i wymyśliliśmy. Wiemy, że dodanie curry do duszonych warzyw w sosie własnym nie czyni z nich jeszcze sztandarowej potrawy Półwyspu Indyjskiego, że rzadko, o ile w ogóle, pojawia się w ich mieszance marchew czy pietruszka, że je się je częściej z plackami roti niż z ryżem, niemniej powiedzmy, że wymyśliliśmy, że zrobimy curry. Omal curry. Omal curry Oscara.

Składniki:

1/2 szklanki ryżu
2 marchewki
2 pietruszki
seler
1 cebula
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
pierś z kurczaka
cynamon
czerwone curry
sól, pieprz

Wykonanie:

Kurczaka myjecie pod bieżącą wodą, kroicie na kawałki, marynujecie w oliwie, soli i cynamonie. Smażycie na mocno rozgrzanej patelni, obracając każdy kawałek tylko jeden raz, kiedy się zarumieni od spodu.

Ryż płuczecie dokładnie na sicie. Wlewacie do garnka szklankę wody, lekko solicie, wsypujecie wypłukany ryż, przykrywacie i wstawiacie na palnik. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszacie ogień i gotujecie dalej przez 10-12 minut. Zestawiacie z ognia i trzymacie pod przykryciem około 15 minut. Potem odkrywacie go i mieszacie, żeby odparował.

Paprykę, marchew, seler i pietruszkę myjecie pod bieżącą wodą. Obieracie te z nich, które tego wymagają i kroicie na kawałki, plasterki, słupki czy inne figury, które najbardziej się Wam podobają. Nie zapomnijcie o cebuli. Rozgrzewacie na dnie garnka trochę oliwy i wrzucacie marchewkę oraz pietruszkę. Po jakichś 10 minutach dodajecie cebulę i seler, a na koniec – paprykę. Dusicie wszystko pod przykryciem, aż zmięknie. Dodajecie czerwone curry, pieprz i sól, mieszacie i podajecie gorące.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Reklamy

1 komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s