recenzja
Dodaj komentarz

Przepiórki na trzy sposoby

Byliśmy wczoraj na warsztatach kulinarnych z Aleksandrem Baronem, właścicielem warszawskiej restauracji Solec 44. Spotkanie było poświęcone przepiórkom. Chociaż uwielbiamy polską kuchnię tradycyjną i grzebanie w starych przepisach, przepiórek nigdy nie przyrządzaliśmy. Trochę przy nich trzeba się napracować, porcje są niewielkie, a my jednak lubimy, gdy bilans energetycznych wychodzi na zero… Niemniej było warto! I ten obłędny zapach masła i rozmarynu unoszący się w powietrzu. Hello! Ze wszech miar musicie powtórzyć to w swoich domach! Ogólna uwaga: przepiórkę należy oczyścić z resztek piór i sprawdzić, czy nie ma w niej pozostawionych np. serc.

Przepiórka confit w maśle z szafranem, przyprawami korzennymi, śliwkami oraz puree z borowikami

1 przepiórka
300-400 g masła
200 g ziemniaków
500 g świeżych borowików
50 ml mleka
kilka śliwek
ziele angielskie, szafran, cynamon, goździki
pieprz i sól

Topicie masło w rondlu, zanurzacie w nim przepiórkę, dodajecie przyprawy i smażycie ok. 45 minut. Ziemniaki gotujecie do miękkości, ubijacie, dodajecie trochę masła, w którym gotowała się przepiórka, mleko i robicie puree. Borowiki kroicie w paski, smażycie na odrobinie masła i dodajecie do puree. Na pozostałym – smażycie śliwki. Wykładacie puree na talerz, a na nim kładziecie śliwki i przepiórkę.

Przepiórka z ziołami, masłem i pieczonymi warzywami

1 przepiórka
100 g masła
por
młody seler z nacią
korzeń pietruszki z nacią
szczypior
4 listki laurowe
tymianek, rozmaryn
pieprz i sól

Oddzielacie delikatnie palcem skórę przepiórki od mięsa. Rozsmarowujecie tam masło i wkładacie zioła. Samą przepiórkę też nadziewacie masłem i ziołami. Związujecie jej nogi i skrzydła, tak by przylegały do korpusu. Smarujecie masłem z wierzchu i wstawiacie do pieca rozgrzanego do 190 stopni na 5 minut. Zmniejszacie temperaturę do 160 stopni i pieczecie kolejne 10-12 minut. Potem wkładacie do pieca warzywa, polewacie je wytopionym z przepiórki masłem i pieczecie jeszcze ok. 8 minut. Wykładacie wszystko na talerz, rozwiązujecie przepiórkę i podajecie.

Przepiórka flambirowana miodową wódką krupnik z topinamburem i rozmarynem

1 przepiórka
2 łyżki klarowanego masła
2 łyżki zwykłego masła
50 ml wódki krupnik
200 g topinamburów
2 gałązki rozmarynu
skórka otarta z 1 cytryny
pieprz i sól

Przecinacie przepiórkę ostrym nożem wzdłuż na pół. Solicie, pieprzycie i układacie na rozgrzanej patelni z klarowanym masłem skórą do dołu. Smażycie 5 minut, polewając nieustannie mięso masłem, by się nie wysuszyło. Użyjcie do tego łyżki i róbcie to energicznie, by nie spadała Wam temperatura. Wlewacie wódkę na patelnię, tylko nie podpalcie domu! Na koniec dodajecie zwykłe masło i znowu polewacie mięso przez kilka minut. Topinambura dokładnie myjecie, przecinacie wzdłuż na pół i smażycie na maśle. Po kilku minutach dodajecie rozmaryn, sól i pieprz. Na koniec dodajecie startą skórkę z cytryny. Kiedy kawałki warzywa będą miękkie, rozsyp je na talerzu, ułóż na nich przepiórkę i polej masłem.

Spróbujcie wydać taką kolację, a każdy będzie Wasz. Każdy, kto je mięso…

Warsztaty odbyły się w Studio Smolna 8 dzięki Frisco.pl, gdzie możecie szukać składników bez wychodzenia z domu. Bardzo dziękujemy za zaproszenie!

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s