deser, tarta
Dodaj komentarz

Tarta z karmelizowanymi gruszkami, kardamonem i domowym budyniem

Dzisiaj zajmiemy się zagadnieniem cierpliwości. Zasada jest jedna. Pośpiech jest zły! Jest też w sumie czasem dobry. Są takie sytuacje, kiedy można zrobić to szybko. Najlepiej jednak smakuje przyjemność przedłużana w nieskończoność, balansowanie na granicy. Kiedy całe Wasze ciało prosi się o finisz, a Wy jecie powoli, łyżeczka po łyżeczce kolejne porcje pyszności. Poniżej przepis oparty w dużej mierze na czekaniu. Zróbcie tartę z karmelizowanymi gruszkami i domowym budyniem, a staniecie się mistrzami długich dystansów, czego Wam i wszystkim Waszym bliskim szczerze życzymy…

Składniki:

ciasto

1,5 szklanki mąki
pół kostki masła
1 jajko
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli

budyń

2 szklanki mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
1/2 szklanki cukru
opcjonalnie ziarenka z 1 laski wanilii

owoce

6 gruszek
1 szklanka cukru
1 łyżka miodu
kardamon

Wykonanie:

Mąkę przesiewacie do miski, dodajecie sól i cukier, mieszacie. Masło kroicie w kostkę i dodajecie do mąki wymieszanej z solą i cukrem. Rozdrabniacie je palcami, mieszacie, wbijacie jajko. Wyrabiacie ciasto, owijacie je folią i wstawiacie do lodówki. Foremkę na tartę smarujecie masłem i posypujecie np. otrębami, by ciasto nie przywierało podczas pieczenia.

Jajka ubijacie mikserem z cukrem. Powoli wlewacie mleko, na koniec dodajecie oba rodzaje mąki i ewentualnie wanilię. Przelewacie do garnka i gotujecie na wolnym ogniu, cały czas miksując. Dzięki temu nie powstaną grudki. Po zagotowaniu i zgęstnieniu masy, zdejmujecie ją z palnika, okrywacie szczelnie folią aluminiową i wstawiacie garnek do zimnej wody. Budyniu nie wolno mieszać w trakcie studzenia. Dopiero gdy będzie zimny można go przełożyć na ciasto.

Cukier i miód roztapiacie w dużym rondlu lub na patelni. Gruszki myjecie, obieracie, kroicie na połówki, usuwacie komory nasienne. Kiedy cukier zacznie ciemnieć, dodajecie kardamon, mieszacie i wkładacie owoce. Powinny się karmelizować z jednej strony tak długo, aż zaczną brązowieć. Sprawdzajcie to ostrożnie łyżką, będą delikatne! Kiedy będą gotowe, zdejmijcie je z ognia i lekko ostudźcie.

W tym czasie rozwałkowujecie ciasto, wkładacie je do foremki i pieczenie w 180 stopniach ok. 20 minut, aż się ładnie zarumieni. Po wyjęciu studzicie, wykładacie na nie budyń, rozsmarowujecie równomiernie. Na budyń wykładacie gruszki i polewacie je pozostałym na dnie rondla lub patelni karmelem.

Po wystudzeniu, wkładacie tartę do lodówki na kilka godzin. Można oczywiście się pospieszyć i zjeść wcześniej, ale może warto podroczyć… Smacznego!

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s