obiad
Dodaj komentarz

Kapusta z gruszkami i kotlecikami

Sezon na gruszki i kapustę trwa! Słońce świeci coraz krócej, temperatura powietrza jest coraz niższa, robi się słabo. Zajrzyjmy do kuchni naszych dziadków. Jakoś musieli sobie z tym radzić, skoro i my, i nasi rodzice przyszliśmy na świat i przeżyliśmy… I na pewno nie było to oglądanie ładnych zdjęć na Instagramie. Zaproście przyjaciół, najładniejszych sąsiadów i gotujcie, jedzcie, ewentualnie… No co tam chcecie…

Składniki:

kotleciki

30 dag mięsa mielonego z łopatki
1 jajko
2 kajzerki
1 cebula
1 marchewka
natka pietruszki
kumin
sól i pieprz
olej do smażenia

kapusta

1/2 główki kapusty zwykłej
1/2 główki kapusty karbowanej
4 gruszki
250 ml śmietany
kminek
majeranek
listek laurowy
ziele angielskie
sól i pieprz

Wykonanie:

Cebulę obieracie i siekacie. Natkę pietruszki myjecie, suszycie i siekacie. Kajzerki moczycie w ciepłej wodzie, odciskacie. Mięso wkładacie do miski, dodajecie bułkę, jajko, posiekaną cebulę i natkę, kumin, sól, pieprz. Mieszacie do uzyskania jednolitej masy. Formujecie małe kotleciki i smażycie je z obu stron na mocno rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.

Kapustę kroicie nożem i płuczecie. Gruszki i marchewkę myjecie, obieracie i ścieracie na tarce. Wkładacie wszystko do dużego garnka, dodajecie kminek, majeranek, listek laurowy, ziele angielskie oraz sól w ilości „na oko” tudzież „do smaku”, najlepiej „dużo”. Gotujecie pod przykryciem do miękkości. Na koniec wyjmujecie listek laurowy, dodajecie śmietaną oraz pieprz. Tylko tę pierwszą zahartujcie, żeby się Wam nie zwarzyła!

Kiedy kapusta będzie gotowa, przekładacie do niej kotleciki, by namiękły. Podajecie gorące w zimne jesiennie dni, gościcie się, śmiejecie, przytulacie. A potem zakładacie dres, airmaxy, kurtkę, szalik, czapkę i na spacer!

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s