Zbliża się chanuka, więc ćwiczcie jabłka z miodem. Macie miesiąc. Potem robimy pierniki.
Składniki:
2 jabłka
garść orzechów laskowych, włoskich i nerkowców
garść suszonych śliwek, suszonej żurawiny i rodzynek
2 łyżki miodu
kruszonka
łyżka masła
łyżka mąki
łyżka cukru
Wykonanie
Masło, mąkę i cukier mieszacie i robicie kruszonkę. Jabłka myjecie, ścinacie górną część, usuwacie gniazdo nasienne (najlepiej ostrym nożem) wraz z częścią miąższu. Róbcie to ostrożnie, żeby nie pokaleczyć skórki i nie przebić jabłka na wylot. Wsypujecie trochę kruszonki, potem orzechy i suszone owoce, znowu kruszonka, orzechy i owoce, na wierzch znowu kruszonka. Przykrywacie odciętym kawałkiem i wkładacie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 30-40 minut. Kiedy jabłka będą miękkie, są gotowe. Wyjmujecie, polewacie miodem i zjadacie dopóki są gorące. Smacznego!
wspaniały jesienny deser!