deser, owoce
Comment 1

Jabłka pieczone z orzechami i suszonymi owocami

Zbliża się chanuka, więc ćwiczcie jabłka z miodem. Macie miesiąc. Potem robimy pierniki.

Składniki:

2 jabłka
garść orzechów laskowych, włoskich i nerkowców
garść suszonych śliwek, suszonej żurawiny i rodzynek
2 łyżki miodu

kruszonka

łyżka masła
łyżka mąki
łyżka cukru

Wykonanie

Masło, mąkę i cukier mieszacie i robicie kruszonkę. Jabłka myjecie, ścinacie górną część, usuwacie gniazdo nasienne (najlepiej ostrym nożem) wraz z częścią miąższu. Róbcie to ostrożnie, żeby nie pokaleczyć skórki i nie przebić jabłka na wylot. Wsypujecie trochę kruszonki, potem orzechy i suszone owoce, znowu kruszonka, orzechy i owoce, na wierzch znowu kruszonka. Przykrywacie odciętym kawałkiem i wkładacie do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 30-40 minut. Kiedy jabłka będą miękkie, są gotowe. Wyjmujecie, polewacie miodem i zjadacie dopóki są gorące. Smacznego!

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

1 komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s