Zmierzyliśmy się z majstersztykiem naszych babć i zrobiliśmy naszemu koledze na urodziny ciasto drożdżowe. Nie jest to niewykonalne, choć ręce przy wyrabianiu mdlały. Niby siłownie, rowery, baseny, a kontuzja była blisko… Poniżej wersja od serca do dużej prostokątnej foremki lub dwóch wąskich. Możecie na początek zrobić pół porcji do jednej wąskiej foremki i nie ocierać się niepotrzebnie o skrajne wycieńczenie organizmu. Ale jeśli lubicie hardcore, to przepis poniżej.
Składniki:
zaczyn
1,5 szklanki podgrzanego mleka
1,5 szklanki mąki
3 łyżki cukru
100 g drożdży
ciasto
6 szklanek mąki
1,5 szklanki cukru
4 jajka
2 żółtka
30 g cukru wanilinowego
200 g roztopionego masła (1 kostka)
1 białko
kruszonka
6-7 łyżek mąki
2 łyżki cukru
1/4 kostki masła
1 żółtko
lukier
5 łyżek cukru pudru
1 łyżka ciepłej wody
Wykonanie:
Mleko podgrzewacie i przelewacie do miski. Wsypujecie mąkę, cukier i pokruszone drożdże. Mieszacie, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. To będzie zaczyn.
Przygotowujecie dużą miskę na ciasto, wsypujecie do niej mąkę, cukier, cukier wanilinowy, wbijacie jajka i żółtka, dodajecie wyrośnięty zaczyn. Mieszacie wszystko ręką, dolewacie ostudzone roztopione masło i wyrabiacie ciasto. To będzie hardcore! Trzeba to robić jakieś 15-20 minut. Mocno i dokładnie. Mięśnie będą palić, wszystko będzie kleić się do rąk, ale nie wolno przestać. Kiedy będzie gotowe, nie będzie się tak lepić do rąk, wyrównujecie je w misce, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Śliwki myjecie i kroicie na kawałki. Bez pestek…
Ciasto przekładacie do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Możecie też użyć dwóch wąskich. Rozprowadzacie je po foremce i wyrównujecie. Białko mieszacie widelcem, żeby stało się bardziej płynne i je nim smarujecie. Układacie na wierzchu śliwki (skórką do dołu…).
Mąkę na kruszonkę mieszacie z cukrem, masłem i żółtkiem. Wyrabiacie ciasto. Jak sama nazwa skazuje, musi się łatwo kruszyć, więc możecie w razie potrzeby dosypać więcej mąki. Zagniatacie, kruszycie i posypujecie nim ciasto w blaszce. Wstawiacie do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na ok. 50-60 minut.
Po upieczeniu wyłączacie piekarnik, uchylacie drzwiczki i powoli studzicie. W miseczce mieszacie cukier puder z wodą na lukier. Musi mieć gęstą, ale lejącą konsystencję. Polewacie nim ostudzone ciasto i posypujecie kardamonem.
Dom pachnie, mięśnie bolą, wszyscy zadowoleni! Smacznego!
Uwielbiam ciasto drożdżowe a to w waszym wykonaniu wygląda smakowicie, ale niestety nie czuję się na siłach żeby się podjąć takiego wyzwania. Poproszę babcię o pomoc.