obiad
Dodaj komentarz

Boeuf Strogonow

Kiedy za oknem zimno jak na Syberii, śnieg jak na Uralu, a na twarzy rumieńce jak na ręcznie malowanej matrioszce wystawionej na sprzedaż na Placu Czerwonym w Moskwie, czas zmienić dietę i powiesić na ścianie plakat Artura Kulkova. Czas na kuchnię rosyjską! Czas na carskie wiktuały, których u Aleksandra I kosztował Adam Czartoryski. Czas na strogonowa!

Składniki (na ok. 12 dużych porcji):

2 kg wołowiny
4 cebule
1/2 kg pieczarek
3 puszki pomidorów krojonych
2 szklanki wody
4 czerwone papryki
2 żółte papryki
5-6 korniszonów
listek laurowy
ziele angielskie
słodka i ostra papryka
sól i pieprz
2 łyżki musztardy sarepskiej
pęczek natki pietruszki
olej rzepakowy

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewacie olej rzepakowy. Wołowinę kroicie w paski, krótko podsmażacie, po czym przekładacie do dużego garnka. Róbcie to partiami, bo taka ilość smażona na raz na domowej patelni raczej się udusi niż usmaży… Pieczarki obieracie, myjecie, kroicie i podsmażacie na patelni, a potem też przekładacie do garnka. Dodajecie pomidory, dolewacie wodę, wrzucacie kilka listków laurowych, ziarenek ziela angielskiego i gotujecie około godziny i piętnastu minut. Paprykę myjecie, oczyszczacie z nasion, kroicie w kawałki, podsmażacie na patelni i przekładacie do garnka. Gotujecie jeszcze kwadrans, dodajecie pokrojone w paski korniszony i już nie gotujecie dłużej. Na patelni rozgrzewacie jeszcze trochę oleju, wsypujecie 2-3 łyżki słodkiej i ostrej papryki, mieszacie, aż zrobi się ciemna, ale uważajcie, żeby jej nie spalić! Dodajecie ją do strogonowa, wsypujecie 2 łyżki soli, dodajecie 2 łyżki musztardy, przyprawiacie pieprzem, odławiacie listek laurowy, mieszacie i gotowe. Podajecie gorące, posypane natką pietruszki. Oczywiście ilością soli, pieprzu, musztardy i papryki ostrej możecie manipulować zgodnie z Waszymi upodobaniami. W ogóle warto cały czas wszystkiego próbować i dodawać wybranych przypraw według uznania, a  nie ściśle trzymać się przepisów…

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s