Robimy przymiarkę go Bożego Narodzenia! Na pierwszy ogień idzie najłatwiejsza rzecz, czyli śledzie marynowane w pysznościach.
Składniki:
kilka filetów ze śledzia
2 cebule
łyżka miodu
kilka łyżek oliwy z oliwek
garść suszonych śliwek
2 jabłka
świeży imbir
ostra papryka
pieprz
Wykonanie:
Cebulę obieracie, kroicie i podsmażacie na oliwie. Dodajecie miód, łyżkę startego imbiru, ostrą paprykę i pieprz. Śledzie moczycie przez 30 min w wodzie, płuczecie, kroicie na kawałki, mieszacie je z cebulą. Śliwki zalewacie gorącą wodą na 15 minut, odsączacie, osuszacie, kroicie na kawałki i dodajecie na śledzi. Jabłka myjecie, kroicie na kawałki i też dodajecie do śledzi. Mieszacie wszystko ze sobą, przekładacie do szklanej miski, zalewacie dodatkowo kilkoma łyżkami oliwy i wstawiacie do lodówki. Oczywiście nie ma opcji, żeby poczekać, ale najlepsze są na drugi dzień. Możecie jednak zjeść już po godzinie czy dwóch… Smacznego!