brownie
Dodaj komentarz

Brownie z kremem limonkowym

Zrobiliśmy to ciasto dla Krzysia i Wawrzyńca z KOHA. W zamian dostaliśmy prezent, który już niebawem będzie bohaterem kolejnego wpisu. Tymczasem obczajcie sobie wszystko, co chłopcy produkują i nabądźcie na zimę i na święta, na imieniny, urodziny i bez okazji. A potem zróbcie sobie nasze brownie i miejcie się tak świetnie, jak my się mamy!

Składniki:

3 tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 300 g)
1 kostka masła
3 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki
1 szczypta soli
1 szklanka śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
2-3 limonki
kakao

Wykonanie:

Czekoladę kruszycie i razem z masłem rozpuszczacie w kąpieli wodnej, studzicie. Jajka ubijacie mikserem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajecie ostudzoną czekoladę, mąkę i sól, mieszacie do połączenia się składników. Przekładacie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczecie ok. 20 minut w 160 st. C, potem jeszcze 10 minut w 180.

Limonki szorujecie pod bieżącą wodą i ocieracie ze skórki.

Śmietanę ubijacie w mikserze, dodajecie cukier puder, serek mascarpone, na końcu skórkę z limonek. Mieszacie i wykładacie na ostudzone ciasto. Możecie oprószyć je kakao, schłodzić w lodówce i jeść cały wieczór.

Poniżej w ekstrasie film. Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s