obiad, przetwory
Dodaj komentarz

Ogórki małosolne

Wspomnienie beztroski, lata we dworze u dziadków i zabaw z chłopakami z sąsiedztwa można dość łatwo przywołać. Tak, są też inne metody… Można skrzyknąć kumpli i po prostu jechać na wieś. Można tam zrobić mapping na stodole, kręcić remake „Hello” w sadzie, tańczyć z przerażonym kotem na ramieniu do rana (albo pierwszego podrapania) i na drugi dzień wspinać się na drzewo, żeby złapać zasięg i zadzwonić po karetkę, bo nowo poznany kolega kolegi źle znosi rum i udawanie Hemingwaya… Można! Ale kiedy weekend jest daleko, urlop już wykorzystany, a wypad za miasto wyklucza np. sesja egzaminacyjna, można też skupić się na czymś mniej widowiskowym – kamionkowym dzbanie z ogórkami małosolnymi.

Składniki:

2 kg ogórków
1 wiązka warzyw do kiszenia (kwiat kopru, czosnek, liście i korzeń chrzanu)
3 litry wody
6-8 łyżek soli kamiennej (zależy, czy wolicie lekko słone, czy bardzo)

Wykonanie:

Ogórki i warzywa myjecie i wkładacie do kamionkowego dzbana. Też warto go wcześniej umyć lub przynajmniej opłukać. Wiązkę warzyw do kiszenia najlepiej rozdzielić i trochę włożyć na dno, a trochę na wierzch. Wodę solicie i doprowadzacie do wrzenia. Gorącą zalewacie ogórki, aż je dokładnie zakryje. Przykrywacie wszystko talerzykiem i zostawiacie na jakieś 2-3 dni. Kiedy woda stanie się mętna, a ogórki trochę ściemnieją i po przekrojeniu będą miały jednolity kolor w środku, są gotowe! Zresztą poznacie po smaku. Warto je przechowywać w lodówce, żeby nic się z nimi nie stało. Są genialne na kanapkę, piknik i jako przystawka do obiadu.

Jeśli nie macie kamionkowego dzbana z Kazimierza Dolnego, możecie oczywiście użyć np. słoika.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s