obiad
Dodaj komentarz

Kurczak pieczony z pomidorami, czosnkiem i kozieradką

Nie jest to może szybki numerek, ale obiad prawdziwego robotnika na pewno. Choć z drugiej strony, na ten trochę zbyt kolorowy. Za to z podwójną dawką węglowodanów i zastrzykiem białka, więc w sam raz na legs day…

Składniki:

2 udka z kurczaka
kilka pomidorków koktajlowych lub jakichkolwiek, ale małych
kilka ząbków czosnku
duża cebula
1 łyżeczka kozieradki
1 łyżeczka nasion kolendry
sól, masło

Przepis:

Udka nacieracie solą i układacie w naczyniu żaroodpornym. Posypujecie je kozieradką, kolendrą, które możecie wcześniej nieco rozgnieść w moździerzu. Pomidorki myjecie i układacie na udkach. Czosnek i cebulę obieracie. Ten pierwszy możecie pokroić wzdłuż, tę drugą – w piórka, po czym też układacie je na udkach. Na koniec kładziecie na nich kilka kawałków masła i pieczecie w temperaturze 200 st. C pod przykryciem przez około godzinę.

Możecie podać z sałatką z kaszy gryczanej, ogórka i koperku z łyżką jogurtu lub śmietany przyprawionej solą i pieprzem oraz z puree ziemniaczanym z masłem i czosnkiem niedźwiedzim.

Smacznego!

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s