obiad
Comment 1

Kasza gryczana z czerwoną papryką, kolendrą i rodzynkami

Hit Nocnego Marketu już spisany specjalnie dla Was! Kto jadł, niech powtarza. Kto nie jadł, niech żałuje i próbuje odtworzyć to, co działo się na dawnych peronach dworca Warszawa Główna. Przepis zaczerpnięty z książki Kipi kasza, o której możecie poczytać tutaj.

Składniki:

100 g kaszy gryczanej
1 czerwona papryka
1/2 szklanki rodzynek
1 pęczek kolendry
1 pęczek natki pietruszki
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
2-3 łyżki oliwy

1/2 kg łopatki
1 jajko
2 cebule
5 ząbków czosnku
100 g kaszy jaglanej
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 czubata łyżeczka kuminu
1 płaska łyżeczka soli
1 czubata łyżeczka pieprzu

4-5 brzoskwiń
1 szklanka jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 czubata łyżeczka kurkumy
1 czubata łyżeczka pieprzu
opcjonalnie: 1 duża łyżka cukru pudru

Przepis:

Kaszę gryczaną gotujecie, odparowujecie i przesypujecie do zimnej miski, żeby ostygła i się nie posklejała. Rodzynki zalewacie wrzątkiem na kilka minut, odcedzacie, dodajecie do kaszy i mieszacie. Paprykę myjecie, usuwacie nasiona i kroicie w kostkę. Kolendrę i natkę pietruszki myjecie i siekacie. Wszystko to dodajecie do kaszy, przyprawiacie solą i pieprzem, mieszacie z oliwą i gotowe.

Kaszę jaglaną gotujecie, odparowujecie i studzicie. Czosnek i cebulę obieracie i kroicie na kawałki. Wszystko to razem z mięsem mielicie w maszynce i mieszacie. Dodajecie jajko, sól, pieprz, kumin i cynamon. Mieszacie dalej, aż do uzyskania jednolitej masy, z której formujecie kulki. Smażycie je na głębokim oleju w rondelku lub na patelni, aż się ładnie zarumienią. Zanim wyjmiecie wszystkie, wyjmijcie jednego i sprawdźcie w środku czy nie jest surowy. Po usmażeniu możecie je wyjąć na papier, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Brzoskwinie myjecie, obieracie, usuwacie pestki i blendujecie na jednolitą masę. Dodajecie jogurt, ostrą paprykę, kurkumę, pieprz i – jeśli chcecie, by sos był słodszy – cukier puder i mieszacie. Tak zrobionym sosem polewacie kotleciki i szamiecie.

Pokaz slajdów wymaga JavaScript.

Reklamy

1 komentarz

  1. Pingback: Kipi kasza | GRUBY WAŁEK

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s