kaczka, obiad
Dodaj komentarz

Pierś z kaczki z cukinią i jarmużem

Dzisiaj chyba zaczyna się kolejna edycja Masterchefa, której nie wygram. Ba, to kolejna edycja, do której nawet się nie zgłosiłem. Smuteczek. Zajemy to? Zajedzmy! Chodźcie.

Składniki:

1 pierś z kaczki
1 cukinia
kilka liści jarmużu
oliwa z oliwek
sezam
pieprz i sól

Wykonanie:

Na patelni rozgrzewacie odrobinę oliwy z oliwek. Ale odrobinę! Jedną łyżkę, góra – dwie. Jednocześnie rozgrzewacie piekarnik do 180 stopni. Pierś z kaczki układacie na desce do krojenia skórką do góry i ostrym nożem nacinacie tęże skórkę w kratkę. Następnie przekładacie tęże pierś na rozgrzaną patelnię, ale tym razem skórką do dołu. Smażycie ją ok. 5-6 minut (w zależności od wielkości piersi), aż skórka ładnie się zarumieni, zbrązowieje, przybierze kolor bursztynowy itd. Dzięki temu, że ją pokroiliście, tłuszcz wytopi się szybciej, a mięso w środku nie zdąży się usmażyć, bo o to chodzi. Obracacie ją na drugą stronę i smażycie kolejne 2-3 minuty. Następnie przekładacie do naczynia żaroodpornego znowu skórką do góry, nie przykrywacie niczym i wstawiacie do nagrzanego piekarnika na 7-10 minut (znowu w zależności o wielkości piersi). Wyjmujecie i pozwalacie odpocząć mięsu, lekko przestygnąć, słowem – dojść. Następnie kroicie w plastry i posypujecie grubą solą oraz pieprzem.

I teraz, jeśli dopasowaliście czas smażenia i pieczenia do rozmiaru piersi, ta w w samym środku powinna być różowa. Jeśli nie dopasowaliście i mięso jest jednokolorowe i przeciągnięte, zjadacie po cichu ze łzami w oczach, że nawet jeśli zgłosilibyście się do Masterchefa, to Michel Moran dałby Wam chochlą po łapach i tak skończyłaby się Wasza przygoda z gotowaniem w TVN-ie. A za tydzień próbujecie znowu, aż się nauczycie.

Cukinię myjecie, kroicie w plastry, posypujecie solą i grillujecie. Możecie pod koniec podsypać sezamem. Jarmuż myjecie, rwiecie na kawałki, solicie i smażycie 1-2 min.

Smacznego!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s