obiad
Dodaj komentarz

Spaghetti z małżami i szpinakiem

Czas krótkich spodenek, odsłoniętych łydek i koszulek na ramiączka mija. Zanim przejdziemy w tryb dresowo-kocykowy, który w sumie też nie jest na początku najgorszy, najedzmy się jeszcze tego, co latem było najpyszniejsze.

Składniki:

1/2 kg małży
200 g sera feta
pęczek świeżego szpinaku
makaron spaghetti
mały pęczek pietruszki
6 ząbków czosnku
2 cebule
2 limonki
1 ostra papryczka
kilka łyżek masła
1/2 butelki białego wytrawnego wina
pieprz, sól

Przepis:

Makaron gotujecie w osolonej wodzie. Małże, szpinak i limonki dokładnie myjecie pod bieżącą wodą. Na patelni rozgrzewacie 2 łyżki masła wraz z rozgniecionymi 3 ząbkami czosnku i posiekaną drobno ostrą papryczką. Dorzucacie małże, skórkę otartą z jednej limonki, wciskacie sok, wlewacie wino, dodajecie szczyptę soli oraz pieprzu i smażycie, aż małże się otworzą a alkohol wyparuje. Makaron odcedzacie i przerzucacie na patelnię, podlewając odrobiną wody, w której się gotował. Kiedy wchłonie wodę z sosem, zdejmujecie z ognia. Na drugiej patelni rozgrzewacie dwie łyżki masła, podsmażacie na niej posiekane drobno cebule i pozostałe 3 ząbki czosnku. Dorzucacie porwany na kawałki szpinak. Kiedy zmięknie, dodajecie fetę i mieszacie, żeby ser się roztopił. Makaron przekładacie na talerze, wykładacie na niego szpinak, dekorujecie małżami, posiekaną natką pietruszki i kawałkami drugiej limonki. Siadacie w zamkniętym już jednak – bo chłodno – oknie, chłonąc resztki promieni słonecznych i udajecie, że wszyscy jesteśmy na Bałkanach.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s