obiad robotnika
komentarze 2

Pęczak z sosem grzybowym i modrą kapustą z jabłkami

Mija nie tylko czas krótkich spodenek i odsłoniętych łydek, lecz także czas truskawek popijanych prosecco, smoothiesów, lekkich sałatek i czereśni. Czas jeść! Ale tak naprawdę. Idzie zima. Wyciągamy koce, grube socksy, zakładamy dres i jemy. Bang!

Składniki:

1 szklanka pęczaku
1 pierś z kurczaka
1 czerwona kapusta
1 jabłko
1 cebula
50 g suszonych grzybów
1 marchewka
1 pietruszka
rozmaryn
kolendra
cząber
goździki
cynamon
ocet winny (czerwony)
cukier, sól, pieprz
olej do smażenia
1 łyżka mąki

Rozmaryn i kolendrę rozcieracie w moździerzu. Kurczaka kroicie na kawałki, solicie, posypujecie roztartymi ziołami i smażycie na mocno rozgrzanym oleju. Tylko jak smażycie, to go nie ruszajcie, bo w przeciwnym razie się ugotuje, a nie usmaży. Kiedy ładnie zarumieni się z jednej strony, dopiero przewracacie na drugą. Po usmażeniu, podlewacie odrobiną wody, przykrywacie i zostawiacie tak na chwilę.

Pęczak płuczecie dwukrotnie, wsypujecie do garnka, zalewacie 2 szklankami wody, solicie i gotujecie, aż będzie miękki i wchłonie wodę. Gdyby jej zabrakło, a był jeszcze twardy, możecie jej trochę dolać. Jeśli byłby już miękki, a woda by została – odlejcie ją. Ugotowany pęczak mieszacie i zostawiacie od przykryciem, żeby doszedł…

Cebulę krocie w kostkę i podsmażacie na dnie garnka na oleju. Kapustę obieracie z wierzchnich liści, myjecie i kroicie ogromnym nożem na paseczki. Uważajcie na place, dłonie i w ogóle na ręce. Jeden nieostrożny ruch i… Pociętą kapustę wkładacie do garnka, dodajecie cynamon i goździki. Te ostatnie możecie wepchnąć na dno w zaparzaczu do herbaty, najłatwiej je wtedy odłowić. Jabłko myjecie, obieracie, wycinacie gniazda nasienne i kroicie w kawałki. Je też wkładacie do garnka, podlewacie wodą albo czerwonym winem i dusicie, aż kapusta będzie miękka, a jabłka się rozpadną. Przyprawiacie wtedy cukrem, solą, pieprzem i octem z czerwonego wina.

Grzyby zalewacie wrzątkiem. Po pięciu minutach odcedzacie i płuczecie. Kroicie je w paski, zalewacie 1 szklanką wody i gotujecie do miękkości. Marchew i pietruszkę myjecie, obieracie, kroicie w kostkę albo w talarki i dorzucacie do grzybów pod koniec gotowania, bo gotują się krócej. Do niewielkiego słoika wlewacie pół szklanki wody, wsypujecie mąkę, zakręcacie i robicie shake’a, którego potem przelewacie powoli do wywaru z grzybów i warzyw, cały czas go mieszając. Dzięki temu wywar zgęstnieje. Przyprawiacie solą, pieprzem i cząbrem.

Smacznego! Grzejcie się! Odżywiajcie!

Advertisements

2 Comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s