obiad
komentarze 2

Pęczak z awokado, ogórkiem i marynowanym tofu

Dzisiaj będzie trudniej. Po pierwsze dlatego, że najlepiej zacząć robić ten przepis wieczór wcześniej. Po drugie, to trochę bardziej jedzenie na lato. Z tym pierwszym nawet nie ma takiego problemu, wystarczy, jeśli się dobrze zorganizujecie. Gorzej z tym drugim, zwłaszcza o tej porze roku… Ale też jest rozwiązanie! Rozkręcacie na maksa grzejniki w mieszkaniu, wieszacie na nich mokre ręczniki i zamykacie szczelnie okna. Po kilku godzinach stworzycie mikroklimat podobny do tego, który jest latem w centrum Warszawy i który panował, gdy jedliście to na Nocnym Markecie. Jedziemy!

Składniki:

1 szklanka pęczaku
200 g tofu
1 ogórek
1 awokado
1 pęczek koperku
5 łyżek oliwy z oliwek
5 łyżek sosu sojowego do kaszy + 1/3 szklanki do tofu
5 łyżek oleju sezamowego do kaszy + 1/3 szklanki do tofu
sok z 1/2 cytryny
sezam (zwykły, czarny albo oba)
5 ząbków czosnku
pieprz i sól
opcjonalnie: woda z kiszonych ogórków (np. 1 szklanka)

Przepis:

Tofu kroicie w kostkę, przekładacie do miski, zalewacie wodą z kiszonych ogórków, olejem sezamowym i sosem sojowym, dodajecie obrane i zgniecione ząbki czosnku. Sezam prażycie na patelni i wsypujecie do miski. Mieszacie i zostawiacie to np. na noc na blacie, stole, półce – gdziekolwiek, byle poza lodówką. Dzięki temu wszystko lekko sfermentuje, a tofu nabierze smaku.

Pęczak płuczecie dwukrotnie, wsypujecie do garnka, zalewacie dwiema szklankami wody, solicie i gotujecie, aż będzie miękki i wchłonie wodę. Gdyby jej zabrakło, a był jeszcze twardy, możecie jej trochę dolać. Jeśli byłby już miękki, a woda by została – odlejcie ją. Ugotowany pęczak mieszacie i zostawiacie od przykryciem, żeby doszedł…

Koperek myjecie i siekacie. Ogórka i awokado też myjecie, ale potem kroicie w kostkę. Awokado oczywiście pozbawiacie najpierw pestki i obieracie albo drążycie łyżką ze skórki. Mieszacie to wszystko z kaszą. Na koniec robicie sos z oliwy, sosu sojowego, oleju sezamowego i soku z cytryny, wlewacie go do kaszy, mieszacie, przyprawiacie solą i pieprzem, po czym odstawiacie na jakiś czas, aż smaki się przegryzą.

Jecie raczej na zimno.

Reklamy

2 Comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s