obiad, ryba
Dodaj komentarz

Pieczony pstrąg i ziemniaki w sosie kurkowym

To był piękny weekend w jednym z najcudowniejszych regionów Polski – na Warmii. Te wszystkie wąskie drogi ze starymi drzewami w skrajni jezdni, te jeziora, ci chłopcy w nich się kąpiący, te zielone i złote pagórki, te kajaki i żaglówki… Koniecznie musicie to zobaczyć! W stolicy Warmii – Olsztynie – czeka na Was szesnaście jezior, w tym Ukiel z przepięknie zaprojektowaną linią brzegową, która zachęca do sportowych harców.

W promieniu 50 km znajdziecie natomiast spełnienie rozmaitych miejskich fantazji. W Jezioranach w każdą letnią sobotę przed wejściem o Galerii Revita Warmia odbywa się targ, gdzie znajdziecie miody, sery kozie z chabrami, drożdżówki oraz warzywa z ogrodów rozmaitych zajawkowiczów mieszkających nieopodal. W samej galerii czekają na Wasz wyroby lokalnych rzemieślników, dzieła warmińskich artystów oraz bardzo dobre espresso.

Nieco dalej, w Kwaśnym Jabłku we Włodowie, możecie spróbować sernika Izaury i kupić miody od Wowka. Właściciele produkują tu doskonały cydr pod tą samą nazwą oraz prowadzą gospodarstwo agroturystyczne. Możecie spędzić tu leniwy weekend, ćwicząc jogę, leżąc nad jeziorem i zbierając maliny w okolicznym ogrodzie.

Po drodze zajrzyjcie do sklepu firmowego Jutrzenki w Dobrym Mieście, producenta krówek, irysów i śliwek w czekoladzie. Czekoladą oblewają tu zresztą wiele innych smakołyków. Ubrudzicie na bank cały samochód!

W Lawendowym Muzeum Żywym koniecznie zajrzyjcie do ogrodów i sklepiku, gdzie czeka na Was syrop lawendowy – znakomity do naleśników, a w pobliskim Nowym Kawkowie – malutkiej wsi – odwiedźcie posthipisowską kawiarnię połączoną ze świetlicą i galerią.

Dość wspomnieć o Fajnym Miejscu i Teatrze Węgajty. A to na pewno nie wszystkie atrakcje, jakie ma nam do zaoferowania Warmia.

Od tego nadmiaru wrażeń i pyszności zjedzonych u ludzi przygotowałem tylko prostego pieczonego pstrąga i ziemniaki z sosem kurkowym. Ryby i kurki i to też dobra tego regionu!

Składniki

3 pstrągi
1 cytryna
1 pęczek koperku
sól i pieprz
3 duże ziemniaki
1/2 kg kurek
2 łyżki masła
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
kilka gałązek natki pietruszki
200 g śmietany
opcjonalnie: gałka muszkatołowa

Pstrągi myjecie pod bieżącą wodą, osuszacie i układacie na blaszcze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Koperek myjecie, zostawiacie kilka gałązek do sosu, a resztę dzielicie na trzy części i upychacie każdą część do środka każdej ryby. Cytrynę szorujecie pod bieżącą wodą, kroicie na plasterki i po dwa plasterki wkładacie do każdej ryby. Wsuwacie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczecie ok. 20 min. Soli i pieprzu używacie już na talerzu.

Kurki płuczecie kilka razy w wodzie i oczyszczacie z ziemi i paprochów. Na patelni roztapiacie masło. Kiedy mocno się zagrzeje, wrzucacie drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażycie, aż się zarumienią i dodajecie odsączone kurki. Smażycie kolejne 5 minut, dodajecie śmietanę, posiekany koperek i natkę pietruszki (wcześniej też je myjecie i siekacie). Smażycie kolejnych kilka minut, aż sos zgęstnieje, ale nie przesadźcie, bo grzyby się zrobią zbyt miękkie. Przyprawiacie solą, pieprzem i gałką.

Ziemniaki obieracie, myjecie i gotujecie w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzacie, lekko studzicie i kroicie na plasterki, polewacie jej sosem, wykładacie rybę i jecie podziwiając zachód słońca.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s