recenzja
Dodaj komentarz

Leksykon smaków

To książka, która otwiera głowę! Znajdziecie w niej trochę przepisów i blisko pięć tysięcy pomysłów na ciekawe połączenia smaków, z których możecie zrobić śniadanie, przystawkę, danie główne, deser albo cokolwiek podpowie Wam wyobraźnia. Decydujecie sami.

Czekolada i limonki? Czekolada i gałka muszkatołowa?  A może czekolada i kaszanka? Albo biała czekolada i kawior? Z czego zrobilibyście deser a z czego obiad? Na kruchym, francuskim czy z ryżem? Takich połączeń jest więcej. Niektóre to bardzo podstawowe zestawienia, które stosujecie niemal podświadomie, np. wieprzowina i cebula, wątróbka i jabłka, owoce morza i chili. Inne są ciekawe i chętnie byście spróbowali, np. sery miękkie i gruszki, rabarbar i pomarańcze czy wołowina z jeżynami. A jeszcze inne tak niespotykane, że gdyby nie informacje, w którym rejonie świata i w której potrawie coś podobnego się łączy, to nie potraktowalibyście tego jako opcji na poważnie, np. pomidory z orzechami ziemnymi, kawa z wołowiną czy buraki z anchois.

Próbkę leksykonu wstawiam poniżej. I teraz pomyślcie: pięć tysięcy zestawień. Nawet jeżeli codziennie jecie ryż albo kurczaka i będziecie zmieniać tylko przyprawy, Wasze życie się odmieni! Słońce będzie świecić już codziennie, ludzie Was będą kochać, a Wasz instagram z nudnawymi zdjęciami z windy, z psem albo z pijackiej libacji stanie się najpopularniejszy na świecie. Chcecie? Łapcie link.

Bazylia

Słodka bazylia jest najcieplejszym, najbardziej aromatycznym, najpiękniejszym, najświeższym i najbardziej irytująco popularnym ze wszystkich ziół. Wyróżnia się intensywnymi nutami korzennymi – goździków, cynamonu, anyżu i estragonu – połączonymi z miętowo trawiastymi, które stają się najbardziej wyraźne, kiedy bazylię utrzemy w dużych ilościach na pesto. Istnieje wiele odmian smakowych bazylii – na przykład cytrynowa, limonkowa, cynamonowa i tajska o aromacie lukrecji. Wszystkie jednak wyróżniają się podobnie bogatą pikantnością i orzeźwiającą świeżością. Bazylia suszona nie jest dobrym zamiennikiem świeżej, ale nie należy z niej rezygnować. To prawda, że proces suszenia usuwa z niej piękny aromat, ale jeśli zostanie przeprowadzony starannie, ziele nabiera pikantnej, lukrecjowo-miętowej nuty, która doskonale sprawdza się w duszonych daniach rybnych i pieczonej jagnięcinie.

Bazylia i Goździki: Bazylia zawdzięcza pikantność częściowo eugenolowi, który odpowiada za charakterystyczny smak goździków. Słyszałam, że panie domu we Włoszech dodają do własnoręcznie przyrządzonego pesto szczyptę mielonych goździków, jeśli smak bazylii nie jest w nim dostatecznie wyrazisty. Smak bazylii azjatyckiej, używanej często w Tajlandii (nie mylić z bazylią tajską), jest zdominowany przez eugenol, dzięki czemu świeże ziele stosowane jest do dezynfekcji jamy ustnej. Być może tę odmianę bazylii często łączy się z chili w potrawach stir-fry, takich jak bai kaprow dlatego, że łagodzi ona nieco jego pikantność. Utłuc 3 ząbki czosnku na pastę ze świeżym czerwonym chili do smaku i odrobiną soli. Na patelni rozgrzać na dużym ogniu 2 łyżki oleju arachidowego i smażyć pastę przez 30 sekund. Dodać 2 piersi kurczaka, zmielone lub pokrojone w cienkie plasterki i smażyć, cały czas przewracając, aż będą gotowe. Wlać sos przyrządzony z 3 łyżek wody, 2 łyżek sosu sojowego, 1 łyżeczki cukru, 1/4 łyżeczki białego pieprzu i garści listków bazylii azjatyckiej. Podawać z ryżem. Doprawić sosem opisanym pod hasłem Limonki i Anchois, str. 300.

Bazylia i Kokos: Świeżo porwane liście bazylii doskonale kontrastują z tłustym kokosem. Posypanie kremowego curry tajskiego liśćmi bazylii czyni cuda, nie tylko pod względem smakowym, lecz również estetycznym. Dzięki temu zupy przyrządzane w Tajlandii wyglądają tak apetycznie. Jeszcze lepiej użyć bazylii tajskiej, która ma podobny smak, ale o wyrazistszej nucie anyżowej.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s