Kolejny szybki numerek dla Was.
Składniki:
1 gruszka
100 g gorgonzoli
1 garść orzechów włoskich
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
kilka gałązek mięty
czarnuszka
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
makaron penne
Przepis:
Czosnek i cebulę obieracie, drobno siekacie i podsmażacie na rozgrzanej oliwie. Gruszkę myjecie pod bieżącą wodą, kroicie na pół, usuwacie gniazda nasienne, kroicie na kawałki i dodajecie do cebuli i czosnku. Krótko smażycie, dodajecie pokrojoną gorgonzolę i kiedy się roztopi, dodajecie orzechy oraz sól, pieprz i czarnuszkę do smaku.
Makaron gotujecie w lekko posolonej wodzie, odcedzacie, mieszacie z sosem, zostawiacie na chwilę, żeby sos lekko się wchłonął i podajecie. Możecie posypać posiekaną miętą.