szybki numerek, zupa
Dodaj komentarz

Zupa grzybowa z ziemniakami i kaszą jaglaną

Trochę przedsmak świąt, trochę próba generalna przed barszczem wigilijnym, a trochę na rozgrzewkę. Łapcie łyżki i chodźcie jeść!

Składniki:

250 g suszonych grzybów (2 garści)
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
kawałek pora
1/2 cebuli
5 ziemniaków
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Przepis:

Grzyby zalewacie wrzątkiem w misce i zostawiacie na 5-7 minut. Wyławiacie je cedzakiem, płuczecie pod kranem na sicie, kroicie w paski i wkładacie do garnka. Zalewacie zimną trzema szklankami zimnej wody i gotujecie ok. 30-40 minut. Myjecie, obieracie i kroicie w kostkę marchewkę, pietruszkę oraz seler i dodajecie do garnka. Ziemniaki obieracie, kroicie na kawałki, płuczecie w wodzie i też dodajecie do garnka. Cebulę obieracie, selera myjecie i siekacie. Rumienicie na rozgrzanej oliwie i dodajecie do garnka. Kaszę przelewacie wrzątkiem na sicie i też dodajecie do garnka. Gotujecie jeszcze ok. 20 min, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajecie czosnek niedźwiedzi, sól i pieprz do smaku. Podajecie gorącą, przeglądając bombki, które zaraz powiesicie na choince.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s