obiad, szybki numerek
Dodaj komentarz

Tagliatelle z pesto miętowym, orzechami włoskimi i parmigiano reggiano

Włosi z Genui, którzy wymyślili pesto bazyliowe i ci z Sycylii, autorzy czerwonego pesto z suszonymi pomidorami, pewnie daliby ostro po łapach i mi, i Wam… Ale i tak zrobimy to po swojemu.

Składniki:

makaron tagliatelle
1 pęczek mięty (albo mała doniczka)
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka miodu
100 g sera parmigiano reggiano
1/2 szklanki oliwy z oliwek
garść orzechów włoskich
pestki dyni i nasiona słonecznika
świeżo mielony pieprz
sól

Przepis:

Miętę i pietruszkę myjecie, osuszacie i siekacie. Ser ścieracie na tarce. Odkładacie trochę do posypania makaronu. Resztę wraz z ziołami i miodem wrzucacie do blendera, wlewacie oliwę i mielicie do uzyskania w miarę jednolitej masy. Możecie też tradycyjnie utrzeć wszystko w moździerzu.

Orzechy siekacie na drobne kawałki.

Makaron gotujecie w osolonej wodzie. Odcedzacie, mieszacie z pesto, posypujecie odłożonym startym serem, posiekanymi orzechami oraz pestkami dyni i nasionami słonecznika. Przyprawiacie świeżo mielonym pieprzem i gotowe.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s